U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE

of Transportation Washington, D.C. 20580

Pipeline and Hazardous
NMaterials Safety
Administration

Nov 2 1 2014
Mz. Arthur Van Houten
Sika Corporation USA
201 Polito Avenue
Lyndhurst, NJ 07071

Ref. No. 14-0173
Dear Mr. Van Houten:

This is a response to your September 22, 2014 letter requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) with regard to bulk shipments of Class
9 hazardous materials. In your letter, you describe shipments which are only regulated for
transportation because the liquid material contains a reportable quantity (RQ) of a hazardous
substance listed in Appendix A of § 172.101. Specifically, you request clarification on the
proper description, marking, packaging, placarding and driver requirements applicable to
these shipments. Your questions are summarized and addressed below.

Q1. Would the description of either “NA3082, Other regulated substances, liquid,
n.o.s. (name of reportable quantity material), 9, ITI, RQ” or “UN3082,
Environmentally hazardous substance, liquid, n.o.s. (name of reportable quantity
material), 9; ITI, RQ” be acceptable?

Al. Yes. In accordance with Special Provision 8 in §-172.102, which is referenced in
Column 7 of the Hazardous Materials Table (HMT; § 172.101) for the entry
“[UN'3082, Environmentally hazardous substance, liquid, n.o.s.,” a hazardous
substance that is not a hazardous waste may be shipped under the shipping description
“Other regulated substances, liquid or solid, n.o.s.,” as appropriate. Note that the
“name of reportable quantity material” referenced in the question should be replaced
with the appropriate RQ entry listed in Appendix A of § 172.101.

Q2. Isa DOT specification cargo tank motor vehicle required to transport this
material, or may non-DOT specification cargo tank motor vehicles be used?

A2. No, a DOT specification cargo tank motor vehicle is not required. Bulk
‘packaging requirements for NA3082 and UN3082 are found in § 173.241, as
referenced in Column 8c of the HMT. In accordance with § 173.241(b), both DOT
specification cargo tanks and non-DOT specification cargo tank motor vehicles
suitable for transport of liquids may be used.

Q3. Are placards required for this shipment? If not, what are the marking
requirements?




A3. No. Inaccordance with § 172.504(£)(9), for Class 9, a CLASS 9 placard is not
required for domestic transportation. However, a bulk packaging must be marked
with the appropriate identification number on a CLASS 9 placard, an orange panel, or
a white square-on-point display configuration as required by § 172.332.

Q4. Does the use of a CLASS 9 placard to mark the UN identification number
constitute the shipment as “placarded?”

A4. No. While the use of a CLASS 9 placard is permitted as a means to display the
identification number on a bulk packaging, the use of the CLASS 9 placard does not
subject a shipment to additional requirements in the HMR that would be applicable to
shipments that require placarding.

Q5. Does this shipment meet the déﬁm'tion of “hazardous materials,” as defined in 49
CFR § 383.5 because placarding is not required?

A5. For the purposes of the HMR, this shipment would be considered to be a
“hazardous material” as it meets the defining criteria found in § 171.8. However, for
purposes of the Federal Motor Carrier Safety Regulations (FMCSR; 49 CFR parts 390
through 397) and the Commercial Drivers’ License (CDL) hazmat endorsement, the
term “hazardous materials™ is defined in 49 CFR § 383.5 as a material that has been
designated as hazardous under 49 U.S.C. 5103 and is required to be placarded under
Subpart F of 49 CFR Part 172; or any quantity of a material listed as a select agent or
toxin in 42 CFR Part 73. Therefore, a driver of a commercial motor vehicle
transporting a Class 9 hazardous material that is excepted from placarding for
domestic transportation is not required to obtain a hazardous materials endorsement to
his or her CDL.

Q6. Is a driver required to have a hazmat endorsement on his/her CDL for this
shipment?

A6. No. See AS5. Note that the HMR does require that the driver must receive
hazardous materials training (see §§ 177.800(c) and 177.816). This training must
include general awareness, function-specific, safety, and security awareness training
as specified in § 172.704(a) of the HMR, as well as driver training in the applicable

~ requirements of FMCSR and the procedures necessary for the safe operation of that
motor vehicle.

I hope this information is helpful. If you have any more questions, please do not hesitate to
contact this office.

Sincerely,

Acting Chief, Standards Development
Standards and Rulemaking Division
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Goodall, Shante CTR (PHMSA) E Y e
From: ' Ciccarone, Michael CTR (PHMSA) /é/ O
Sent: Monday, September 22, 2014 1:36 PM - O / ? 5
To: Hazmat Interps

Subject: FW: Request for interpretation bulk RQ shipments

Attachments: Request for Interpretation bulk RQ shipments 9-22-14.pdf

Shante and Alice,

Please submit this for a formal letter of interpretation. Mr. Van Houten spoke with me, most recently.
Thanks,

Mike

From: Arthur Van Houten [mailto:vanhouten.arthur@us.sika.com]
Sent: Monday, September 22, 2014 10:40 AM

To: PHMSA HM InfoCenter

Subject: Request for interpretation bulk RQ shipments

To Whom It May Concern,

Please provide me with your interpretation / clarification for the shipment of bulk materials meeting only the Reportable Quantity
reguirements.

Regards,

BUILDING TRUST

Arthur Van Houten

Corporate EHS Manager

Sika - US - Lynd

B75 Vaile AV




Arthur Van Houten

Corporate EHS Manager

Phone: 201-508-6920

Mobile: 551-265-4557

vanhouten.arthur@us.sika.com BUILDING TRUSTY

U.s. boT

PHMSA Office of Hazardous Materials Standards
Attn: PHH-10

East Building

1200 New Jersey Avenue, 5E

WASHINGTON, DC 20590-001

SEPTEMBER 22, 2014

Subject: Clarification for bulk shipments of Reportable Quantity (RQ) materials

To Whom It May' Concern:

Sika Corporation (“Sika”) is seeking a clarification for highway shipments of fiquid materials in
bulk tanker trucks. The materials are regulated for transportation only because they meet
the requirements of Reportable Quantities (RQ) as listed in Appendix A to 49 CFR 172.101.

Sika is therefore seeking clarification of the following when shipping bulk guantities of a
material whose only hazard is meeting the Reportable Quantity requirement making it a
Class 9 hazard:

1. The proper shipping name of "NA3082 Other regulated substances, liquid, n.o.s.,
{name of hazard inducer), 9, Hl RQ" or “UN3082, Environmentally hazardous
substance, liquid, n.o.s., {name of hazard inducer), 9, lil, RQ" is acceptable.

2. A DOT specification tank trailer (cargo tank) is not required per 49 CFR 173.241(b).

3. Placarding is not required, but rather “marking” as per 49 CFR 172.504{f)(9) using a
CLASS 9 placard, an orange panel, or a white square-on-point display configuration.

4. Using a CLASS 9 “placard” to mark this shipment is not the same as placarding a
shipment.

5. Shipments do not meet the definition of “Hazardous Materials” as defined in 49 CFR
383.5 because the shipment is not required to be placarded.

SIKA CORPORATION USA
201 Palito Avenue - Lyndhurst, NJ 07071 - USA
Phone: 800 933 SIKA -« Fax: 201 933 3070 - www.sikausa.com
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6. An endorsement to a drivers Commercial Driver’s Licience is not required per 49 CFR
383.93(b){4) because these shipments do not meet the definition of hazardous
materials as defined under 49 CFR 383.5.

Thank you for your prompt reply.

Sincerely,
G N Hots~

Arthur Van Houten
Corporate EH&S Manager

Enclosure




Materials shipped as RQ

1. When the quantity of a Hazardous Substance in a material is equal to or exceeds the
reportable quantity threshold listed in Appendix A to 172.101, this shipment will be
handled as a Hazardous Substance. The proper shipping name we will use is
either "NA3082 Other regulated substances, liquid, n.o.s., (name of hazard inducer), 9,
1 RQ" or “UN3082, Environmentally hazardous substance, liquid, n.o.s., (name of
hazard inducer), 9, Ill, RQ"

2. Acoded trailer is not necessary for this material when shipped as either a hazardous
substance or non-hazardous. In Table 101, Packaging column 8(C) of the shipping name
"NA3082 Other regulated substances, liquid, n.o.s." references 173.241 to determine
acceptable packaging options. Under 173.241(b) Cargo Tanks, the last portion says:
"and non-DOT specification cargo tank motor vehicles suitable for transport of
liquids." (shown below) This gives relief from a DOT specification tanker.

§173.241 Bulk packagings for certain low hazard liquid and solid materials.

When §172.107 of this subchapter specifies that & hazardous material be packaged under this section, only the
following bulk packﬂgmc’{ﬁ are authorized. subject to the requirements of subparts A and B of part 173 of this subcbagted
and the spacial provisions specified in column 7 of the §172.101 table.

(&) Rail cars: Class DOT 103,104,105, 109, 111, 112, 114, 115, or 120 tank car tanks; Class 135 or 110 muli-unit
tank car tanks and AAR Ciass 203y, 206W. and 211 tank car tanks.

{0} Car QG aews CCT specification MC 300, M 301, MC 302, MC 303, MC 304, MC 305, MC 306, MC 307, MC 310,
rC 311 MC 312. MC 330, MC 331, DOT <06, COT 407, and DOT 412 cargo tank motor vehicles: god non-DOT
Specification r:.argo tank motor vehicles suitahle for transport of liguids.

3. The Placarding requirements for these materials are found under 172.504(f){(9) below. A
placard is not required for domestic transportation, but rather marking.

§172.504 General placarding requirements.

ify Additiona! placarding excegtions. {11 When mare than one division placard is required for Class @ materials on a
trarsport venicle, rail car, f*ﬂlgl"tcc«nte ner or unit load device anly the ﬂza"af::l representing ths iowest divisicn number
must be displaved.

% For Class 8, & QLASS S placard ; ired for domestic transportation, mluc'“g that perticn of internationa!
tf?f*speftutlor‘, definzd in §171.8 of this subchapter h%‘ ch cccurs within the United States. However, a bulk packaging
must be markad with the appropriate identification number on 2 CLASS 9 placard, an orange pansl. or a white square-on-
point display configuraticn as required by subpard D of this part.




4. The CLASS 9 placard is being used to “mark” the shipment and does not indicated that
this shipment is being “placarded” '

5. The definition of "Hazardous Materials" under the Commercial Driver's License
Standards found under 49 CFR 383.5 Definitions is shown below. There are two (2)
requirements that must be met before a material is considered a "hazardous material”.
1) material must be a hazardous material and 2) the material must be placarded. The
materials being shipped do not require placarding, only Marking (see 172.504(9)
above). Therefore, they do not meet the definition of a Hazardous Material.

§383.5 Definitions.

As used i this part:

Hazardoys matedsis means any material that has been gosionated as hazardays under 42 U.5.C. 5103 and is
i under subpart F of 49 CFR part 172 or any quantity of a matenal listed as a select agent or toxin
in42 CFR part 73.




6. Drivers will not need hazardous materials endorsements to their CDL to transport these
materials for the following reason:

Under 49 CFR 383.93 Endorsements, an endorsement to a drivers CDL to transport
hazardous materials is based on the definition of hazardous materials found in

383.5. Since they do not meet the definition of a Hazardous Material as defined under
383.5, a endorsement to the CDL is not required.

§3383.93 Endorsements.

(a) General. (1) In addition to passing the knowledge and skils tests described in subpart G of this part, all persons
who operate or expect fo operate the type(s) of motor vehicles described in paragraph (b) of this section must pass
speciaiized tesis to obtain each endorsement. The State shall issue COL endorsements only to drivers who successiully
complste the tesis.

{2} The only endorsemeants allowed an a CLP are the following:

ii) Passenger (P},

(i) School bus (S); and

(i} Tank vehicla {N).

{3) The State must use the codes listed in §383.153 when placing endorsements on a CLP or COL.

{b) Endorsement descriptions. An operator must obtain State-issued endorsements to his‘her CDL to operate
cammercial motor venicles which are:

i1} Deublefiriple trailers;
{2} Passenger vehicles;
{3) Tank vehicies:

i4) Used to transpori hazardous materials as defined in §.

3

{5} Scheoi buses.

{c} Endorsement testng requirements. The following tests are required for the endcrsements contained in paragraph
ib) of this section:

{11 Doubie/Trinle Traizrs—a knowledges test;
(2] Passenger—a krowledge and a skills test;

{3} Tanx venicle—a xnowledge test:

o
puy
]

} Hazsrdous Matedals—a <nowledge test and
{5} Sohoo! bus—a krowledge and a skiis test.

[E3 FR27857, July 21, ©228, as amendec 21 57 FR 43753 Juy 31, 2002: 85 FR 23350, May 5, 2002; 78 7R 28857, May 2 20141




Based on the above, shipments of these materials when exceeding the RQ
thresholds will:

1. use the proper shipping name of "NA3082 Other regulated substances, liquid, n.o.s.,
(name of hazard inducer), 9, Il RQ" or “UN3082, Environmentally hazardous substance,
liquid, n.o.s., (name of hazard inducer), 9, I, RQ;

2. be Marked as 3082 and NOT Placarded;

3. not require a Hazardous Material endorsement to a drivers CDL

4. not require a DOT specified tank vehicle




